Spijtig genoeg kennen we allemaal het probleem dat Google maps een adres niet vindt of herkent terwijl we zeker zijn dat het adres bestaat.

Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je de fiche kan opslaan en er zeker van zijn dat de kilometers correct berekend worden?

Voor onze kilometerberekening en adresherkenning gebruikt cheQpoint momenteel Google Maps.

Omdat Google soms wijzigingen aanbrengt en nieuwe verkavelingen niet altijd onmiddellijk in zijn systeem opneemt, kan het gebeuren dat een adres niet herkend wordt.

Deze handleiding biedt hier een oplossing voor.

Wettelijk adres (Adres dat op het contract komt te staan)

Het wettelijk adres wordt ingegeven in het tabblad ‘Basisgegevens’ in de fiche van zowel de werknemer als de particulier. Het is steeds dit adres dat op de planningsafdruk verschijnt. Dit is het officiële adres dat je kan terugvinden op het paspoort van de werknemer of particulier.

Bij de werknemer:

Bij de particulier:

Zodra je een adres hebt ingegeven, klik je op de knop ‘Controleer’.

Er zijn drie mogelijkheden:

1. Het Adres wordt herkent

Er opent een nieuw venster ‘Adres’. Als het systeem hier het kaartje toont van Google maps, wordt het adres herkent en kan het gebruikt worden voor de km-berekening.

2. Het adres wordt niet gevonden maar er wordt een alternatief getoond

Het adres wordt niet gevonden maar Google maps stelt zelf een lijst met alternatieven voor. Het is belangrijk dat je goed controleert of één van deze alternatieven overeenkomt met het adres dat je hebt ingegeven. Er kunnen verschillen zijn in bv. naam van de gemeente t.o.v. postcode. Controleer daarom steeds a.d.h.v. het kaartje of het adres klopt.

3. Het adres wordt niet gevonden door Google maps en geen alternatieven

Het adres wordt niet gevonden door Google maps en er worden geen alternatieven voorgesteld.

Indien het adres niet wordt herkent en er is geen alternatief dan kan je het adres hier ingeven en dan bewaren zonder op controleer te klikken. Op deze manier is het wettelijk adres correct ingesteld.

OPGELET!

Voor de berekening van het km adres is er wel een adres nodig dat word herkend door Google Maps.

Hiervoor kan je onder het tabblad overige een aangepast km adres ingeven dat wel wordt herkend door Google maps (dit kan je doen door een adres in de buurt in te geven) op deze manier loopt de berekening correct.

Km adres (Adres dat wordt gebruikt voor de km berekening)

Km adres bij de werknemer

De categorie ‘Kilometeradres’ bevindt zich bij de werknemer in het tabblad ‘Overige’

Standaard gebruikt het systeem het ‘Wettelijk adres’ om de kilometers te berekenen.
Wanneer het wettelijk adres niet gevonden wordt of de werknemer geeft aan dat hij/zij een verblijfsadres heeft kan je als gebruiker aanduiden dat het systeem de kilometers moet berekenen a.d.h.v. een ‘Aangepast adres’ dat je hier ingeeft.

Als je een 'aangepast adres' ingeeft, moet je er op letten dat dit adres gevonden wordt door Google maps. Een ongeldig adres hier of een wettelijk/verblijfsadres dat niet wordt gevonden door Google maps en niet wordt aangepast in de categorie ‘Km adres’ gaat leiden tot foutmeldingen tijdens de kilometerberekening.

Dit doe je door op de ‘Controleer’ knop te klikken.

• Het adres wordt herkend (je ziet het kaartje van Google maps).
  • Het adres wordt niet herkend maar het systeem stelt een lijst met alternatieven voor.
  • Het adres wordt niet herkend en er worden geen alternatieven voorgesteld.

Als er geen alternatieven worden voorgesteld, neem je het dichtstbijzijnde adres dat wel herkend wordt door Google maps.

Let op!

Het is mogelijk dat er bij het opslaan van de fiche toch nog een foutmelding komt. Zoek het adres dan buiten CheQpoint op in Google maps. Als hier in de blauwe balk geen huisnummer komt te staan, vindt Google maps de straat, maar niet het huisnummer.

Wanneer ik langs de straat klik, zie je in het screenshot hieronder ook dat enkel de straatnaam verschijnt, zonder huisnummer. Google maps kent dus de straat, maar heeft geen huisnummers toegekend.

Na even rond te klikken in Google maps, vind ik een huisnummer dus dit zou herkend moeten worden bij het opslaan van de fiche.

Km adres bij de particulier

De categorie ‘Kilometeradres’ bevindt zich bij de particulier in het tabblad ‘Basisgegevens’

Standaard staat aangeduid dat het systeem het wettelijk adres moet nemen voor de kilometerberekening. Je hebt als gebruiker de mogelijkheid om een aangepast adres in te geven. Dit kan je gebruiken wanneer Google maps het wettelijk/poetsadres niet vindt.

Let op!

Als je een 'aangepast adres' ingeeft, moet je er op letten dat dit adres gevonden wordt door Google maps. Een ongeldig adres hier of een wettelijk/verblijfsadres dat niet wordt gevonden door Google maps en niet wordt aangepast in de categorie ‘Km adres’ gaat leiden tot foutmeldingen tijdens de kilometerberekening.

Dit doe je door op de ‘Controleer’ knop te klikken. Net zoals in hoofdstuk 3, zijn er drie mogelijkheden.

• Het adres wordt herkend (je ziet het kaartje van Google maps).
  • Het adres wordt niet herkend maar het systeem stelt een lijst met alternatieven voor.
  • Het adres wordt niet herkend en er worden geen alternatieven voorgesteld.

Als er geen alternatieven worden voorgesteld, neem je het dichtstbijzijnde adres dat wel herkend wordt door Google maps.

Correspondentie adres

Het correspondentie adres, is bedoeld voor de briefwisseling, wanneer deze afwijkt van het wettelijk adres. Zo heb je een plaats waar je het adres kan noteren en aan wie je de briefwisseling moet richten.

Standaard staat aangeduid dat het systeem het wettelijk adres moet nemen voor de briefwisseling, maar je kan hier een aangepast adres invullen.

Controleren of het adres gevonden wordt doe je door op de ‘Controleer’ knop te klikken. Net zoals in hoofdstuk 3, zijn er drie mogelijkheden.

• Het adres wordt herkend (je ziet het kaartje van Google maps).
  • Het adres wordt niet herkend maar het systeem stelt een lijst met alternatieven voor.
  • Het adres wordt niet herkend en er worden geen alternatieven voorgesteld.

Als het adres niet wordt herkend door Google maps, raden we af om een ander adres te kiezen aangezien het perfect mogelijk is dat Google het adres niet herkend maar een brief wel verstuurd kan worden.