Deze actie is nodig om te kunnen factureren in een nieuw kalenderjaar.

EERSTE FACTUURNUMMER INSTELLEN

• STAP 1 = Klik op het menu 'Facturatie' op het startscherm in HiAnt. De systeemdatum van HiAnt moet wel in het nieuwe kalenderjaar liggen.

(Bv: voor 2020 kan dit ten vroegste op 01/01/2020 ingesteld worden)

• STAP 2  =  Klik op 'OK' zodra Hiant een pop-upvenster toont dat de facturatieparameters moeten worden gecontroleerd voor het jaar 2020.

Melding = Parameter ‘initialisatie’ , ‘ factuurnummering’ , ‘2020’ met waarde ‘1’ bestaat niet!

• STAP 3 = Kies het ‘FactuurnrType’ dat voor u van toepassing is. Indien je geen gebruik maakt van een intern factuurnummer kies je voor 'Bestaat niet' en hoef je enkel nog STAP 8 uit te voeren.

Maak je gebruik van bijvoorbeeld optie '2' (= Per jaar), dan geef je dit in.  Indien er 2 verschillende nummeringen voor zowel nieuwe facturen (F) als voor creditnota's (CN) gehanteerd moet worden, kan er best voor optie '1' of optie '6' gekozen worden.
  • STAP 4 = Klik op het plus-tekenrechts beneden om het eerste factuurnummer van het nieuwe kalenderjaar aan te maken:

• STAP 5 = Vervolgens kan je rechtsboven nu in 'Detail' de getoonde velden invullen:
    VeldWat in te vullen?
    Volgnr FactuurDe eerste nummering van het nieuwe jaar voor alle normale facturen.
    Volgnr. CNDe eerste nummering van het nieuwe jaar voor alle creditnota's. (afhankelijk van het gekozen ‘FactuurnrType’)
    JaartalHet nieuwe jaartal
    KantoorHet kantoornummer of het wgnr. (afhankelijk van het gekozen ‘FactuurnrType’)
    VennootschapDe vennootschapsnummer. (afhankelijk van het gekozen ‘FactuurnrType’)
    KantoorgroepDe kantoorgroep-id. (afhankelijk van het gekozen ‘FactuurnrType’)

• STAP 6 = Klik ten slotte op 'Bewaar' om de nieuwe facturatieparameter toe te voegen.

Onderaan zal er een nieuwe lijn zichtbaar zijn in de parametertabel:
  • STAP 7 = Keer dan terug naar het startscherm om te kunnen starten met de facturatie. Als er nu een tweede keer op 'Facturatie' wordt geklikt, kan men beginnen met het aanmaken van een nieuwe facturatierun voor het nieuwe kalenderjaar. OPGELET! Om over te schakelen naar de factuurnummering voor het volgend kalenderjaar pas je de waarde van de parameter: 'Factuurnummering', 'MinimumJaar', '*' aan naar het juiste jaar (vb 2020).
    Herstart Hiant voor je begint met factureren!

• STAP 8 -> enkel indien je Factuurnrtype 'Bestaat niet' hebt aangeduid.
    Maak in de parametertabel (ctrl+T op het hoofdscherm van Hiant) de volgende parameter aan:

‘initialisatie’ , ‘ factuurnummering’ , ‘2020’ met de waarde ‘1’

Deze parameter is absoluut noodzakelijk om in het kalenderjaar 2020 te kunnen factureren.
    Herstart Hiant voor je gaat factureren!