PratoFlex Release Notes - 2022.13

Algemeen

We hebben de limiet op het aantal karakters voor erkenningsnummers van vennootschappen verhoogd. Zo kunnen we ook werkgevers ondersteunen die twee sets van erkenningsnummers hebben.

De wet houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid voorziet een wijziging m.b.t. de verplichting tot het bezorgen van een geneeskundig attest door de werknemer bij arbeidsongeschiktheid.

Vanaf 28/11/2022 is de werknemer drie keer per kalenderjaar vrijgesteld om voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid een geneeskundig attest te bezorgen aan de werkgever.

Bijkomende informatie kan je terugvinden op onze website

De praktische toepassing hiervan in het kader van uitzendarbeid is nog niet volledig uitgeklaard. De FOD WASO moet hieromtrent zijn standpunt nog meedelen.

We hebben wel reeds voorzien in de mogelijkheid om dit te registreren in PratoFlex. Er werd een nieuw attesttype “Ziektemelding wettelijk vrijgesteld van geneeskundig attest” toegevoegd.

Een van de maatregelen van het federaal begrotingsakkoord heeft betrekking op de uitbreiding van de lijst van sectoren voor de uitoefening van een flexi-job vanaf 01/01/2023, met name:

• PC 223 nationaal paritair comité voor de sport

• PC 303.03 voor de exploitatie van bioscoopzalen

• PC 304 voor het vermakelijkheidsbedrijf

• Niet voor artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies!

• Zorgsector:

• PC330 voor gezondheidsinrichtingen en -diensten

• Openbare instellingen of diensten* in de sector gezondheidszorg met de NACE-code 86101, 86102, 86103, 86104, 86109, 86210, 86901, 86903, 86905,86906,86909, 87101, 87109, 87301 of 87302

Opgelet: voor deze sector is er een specifiek minimum flexi-loon van 11,49 euro/uur (te indexeren).

Niet voor zorgfuncties!

*In PratoFlex wordt de publieke sector aangeduid onder PC 999. De tewerkstelling in het kader van een flexi-job is echter beperkt tot de hierboven vermelde sector gezondheidszorg en bijhorende NACE-codes!

Bijgevolg hebben wij de parameter die bepaalt voor welke PC’s Flexi-job contracten toegelaten zijn in PratoFlex, geüpdatet.

De parameter die we geüpdatet hebben is Controle - flexijobparitaircomite - toegestaan en dit met de volgende lijst: “118.03,119,119.01,119.02,119.03,119.04,201,202,202.01,223,302,303.03,304,311,312,314,330,330.01,330.02,330.03,330.04,999

Opgelet: Gelet op de wijziging van deze parameter via deze release zal het per direct mogelijk zijn om flexi-job contracten aan te maken voor de hierboven vermelde nieuwe paritaire comités. De nieuwe paritaire comités mogen echter pas gebruikt worden in combinatie met flexi-jobs vanaf 01/01/2023!

Opgelet: de bijkomende voorwaarden met betrekking tot de NACE-codes, de uitsluiting van bepaalde functies voor PC 304 en de zorgsector alsook het specifieke minimum flexi-loon kunnen niet worden gecontroleerd in PratoFlex.

ASR

Indien er na een ASR-aangifte een herziening is, dan wordt dit aangeduid in de kolom 'Herziening' van het 'ASR Opvolg-scherm'. Indien er na de herziening een nieuwe aangifte plaatsvond, dan wordt voor alle aangiftes voor die persoon / periode / type ASR de markering herziening verwijderd. Hierdoor is de opvolging duidelijker. (Voorheen werd alleen de markering van herziening op de meest recente aangifte verwijderd).

De "automatische aangifte C3.2" doet een aangifte van de C3.2 vaststellen recht en/of C3.2 maandelijkse aangifte voor de voorgaande maand. In deze versie is er, mits activering, ook de mogelijkheid om "laattijdige C3.2's" te versturen. Het automatische proces zal hier ook nagaan of in de laatste 12 maanden een C3.2. vaststellen recht en/of C3.2 maandelijkse aangifte aan te geven is en deze verzenden. Neem hiervoor contact op met Customer Care.

Voor de aangifte van het inlichtingenblad mutualiteit type 7 (adoptieverlof) worden de 3 eerste dagen onder Klein Verlet adoptieverlof doorgegeven i.p.v. de 3 eerste dagen met prestatiecode 1. Dit zal voorkomen dat ten onrechte bijvoorbeeld een feestdag zal worden aangegeven.

De codes Klein Verlet Adoptieverlof (ADO/ADU) worden automatisch aangemaakt voor de klanten die beschikken over de ASR-module.

Indien je geen gebruik maakt van de ASR-module, kan je hiervoor contact opnemen met Customer Care.

Er kan worden ingesteld dat het uurloon dat wordt gecommuniceerd in het inlichtingenblad mutualiteit wordt berekend op basis van de loongegevens i.p.v. het uurloon op het contract. Dit uurloon wordt berekend op basis van de lonen van de voorbije 6 weken voor die werknemer (terugtellend vanaf het laatste contract waarvoor de aangifte wordt gedaan). Vooraleer deze functionaliteit kan worden geactiveerd, moet er per looncode worden aangegeven of deze meetelt voor de berekening van het verhoogd uurloon of niet. Dit was eerder reeds beschikbaar voor de C4, C3.2. vaststellen recht en C3.2. maandelijkse aangifte. Neem hiervoor contact op met Customer Care.

Contracten

Via de API is het mogelijk om zelf de werkregime gegevens van een contract te bepalen. Stelsel, Q, S, uren FT, PT & ADV worden via de API nog niet automatisch berekend. Als zo'n contract via PratoFlex (UI) werd geopend, werd de automatische berekening uitgevoerd. Daardoor waren de originele gegevens van de API niet meer zichtbaar.

Dat was de reden waarom sommige van onze klanten nog niet konden overgeschakeld worden naar de contract redesign.

Met de introductie van een klantoptie VIW wordt de automatische berekening uitgeschakeld en zullen de gegevens zoals doorgegeven via de API getoond worden.

Wij zullen onze klanten met deze situatie zelf contacteren om over te schakelen naar de contract redesign.

Met een volgende versie zal deze functionaliteit worden uitgebreid zodat via de PratoFlex UI ook contracten kunnen worden bewaard die afwijken van de automatische berekening. Hierover verneem je later meer in onze release notes.

Klanten

Op vraag van de sociale partners worden de bevoegdheidsgebieden van het Paritair Comité voor de landbouw (nr. 144) en het Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf (nr. 145) uitgebreid tot bedienden.

Het betreft meer bepaald enkel de bedienden die momenteel onder het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden (nr. 200) vallen (dus niet de bedienden behorende tot een specifiek bevoegd paritair comité of het Aanvullend Paritair Comité voor de non-profitsector (nr. 337)). Er zijn thans nog geen overgangsmaatregelen bekend.

In PratoFlex kan je gelet op voorgaande nu een werkregime voor zowel arbeider als bediende aanmaken voor volgende PC's:

• 144.00 : Paritair Comité voor de landbouw

• 145.00 : Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf

• 145.01 : Bloementeelt

• 145.02 : Druiventeelt

• 145.03 : Boomkwekerij

• 145.04 : Inplanten en onderhoud van parken en tuinen

• 145.05 : Fruitteelt

• 145.06 : Groenteteelt

• 145.07 : Paddestoelen/truffelteelt

• 145.08 : Besproeiingen inzake tuinbouwteelt

Tijdens het aanmaken van een contract kan je de werkregimes selecteren voor zowel de statuten bedienden als arbeiders.

Technische informatie voor gebruikers van de PratoFlex-API

Er is een nieuwe categorie toegevoegd i.v.m. de vermindering van de bedrijfsvoorheffing, nl. de zorgbehoevende 65-plusser.

Via het scherm van PratoFlex kan je de gegevens invullen via het tabblad "inschrijvingen" en "Fiscaliteit".

Via de API is het attribuut "olderneedingcareatexpensenumber " via het endpoint POST /integration/person/{personId}/taxationhistory toegevoegd, alsook in de responses van een persoon.

Bugfixes

Contracten

• Na het instellen van een einddatum voor een contract zonder einddatum kon het voorkomen dat de dagdelen van een contract verwijderd werden. Het gevolg was dat je dat contract niet meer kon verlengen. Er waren dan ook systeemfouten via de selfservice merkbaar. We hebben de oorzaak hiervan opgelost.

Documenten

• Het opladen van een "vaste template" via de e-Box instellingen zal geen systeemfoutmelding meer geven.

Prestaties

• (enkel als Earnie geactiveerd is) Er zat een fout in het prestatieoverzicht waar we prestaties onterecht weergaven onder de filter "In te geven prestaties". Dit hebben we verholpen.

• Bij het maken van een herziening staat nu de reden herziening "jaarlijkse premie / bonus" onder oorzaak "Geen fout" in plaats van "Fout Prato".

Technische informatie voor gebruikers van de PratoFlex-API

• De controle op de maximum lengte van de boekhoudcode is gewijzigd zodat er rekening gehouden wordt met de instellingen van de PratoFlex-omgeving. Met de vorige versie was het maximum 6 karakters, in bepaalde gevallen was dat veel te klein. Het gaat over het attribuut "accountancycode" van de objecten "Client" (POST +    PATCH).

• De foutmelding "TimeWorked does not correspond to the time between start and stop minus break" zal bij bewaren van een klantrooster niet meer onterecht worden teruggeven.

• Voor omgevingen zonder het recht "Juridisch correct contract" zal de foutmelding "ClientWorkRegimeId cannot be patched for login without right ‘Juridisch correct contract’ ” niet meer onterecht worden teruggegeven.

Earnie

• (enkel als Earnie geactiveerd is) De paritaire comités 118.1 en 118.2 werden niet herkend in Earnie, omdat er zowel een PC 118.01 als een PC 118.10 bestaat. Analoog voor PC 118.2.

• Wijzigingen aan enkel het erkenningsnummer van een werkgever worden vanaf nu ook doorgestuurd naar Earnie.

• Alimentatieschulden waarbij het loon boven de leefloongrenzen wordt ingehouden, kunnen worden doorgestuurd naar Earnie. Bij schulden van dit type is het verplicht om de familiale toestand door te geven.

• Op een profiel kan je reeds aangeven of maaltijdcheques manueel worden toegekend. Deze informatie wordt vanaf nu ook doorgestuurd naar Earnie zodat er geen cheques meer zullen worden berekend wanneer het vinkje "manuele toekenning" is aangevinkt.