Actie

We hebben de lijst van de toepasselijke paritaire comités in PratoFlex geactualiseerd in het kader van een optimalisatie oefening alsook gelet op enkele wijzigingen in de bevoegdheidsgebieden van de paritaire comités.

De hieronder vermelde paritaire comités hebben een einddatum gekregen in PratoFlex. Bijgevolg zullen er geen nieuwe werkregimes meer gemaakt kunnen worden voor deze paritaire comités.

Paritair comité

Omschrijving

Einddatum

PC 116.05

Paritair Subcomité voor Kunststofverwerkende Nijverheid West-Vlaanderen

30/09/2024

PC 117

Paritair Comité voor de petroleumnijverheid en -handel

30/09/2024

PC 127.01

Paritair Comité Brandstoffenhandel

31/12/2023

PC 127.02

Paritair Subcomité voor de handel in brandstoffen van Oost-Vlaanderen

31/12/2023

PC 145.08

Paritair Subcomité voor de besproeiingen inzake tuinbouwteelt

31/12/2023

PC 309

Paritair Comité voor de beursvennootschappen

31/12/2023

De hieronder vermelde  paritaire comités werden toegevoegd in PratoFlex.

Paritair comité

Omschrijving

PC 116.04

Vernis-en verfindustrie

PC 225.03

Paritair Subcomité voor de bedienden van de door de Vlaamse

Gemeenschap gesubsidieerde vrije universiteiten

PC 225.04

Paritair Subcomité voor de bedienden van de door de Franse Gemeenschap gesubsidieerde vrije universiteiten

Voor reeds bestaande werkregimes met beëindigde paritaire comités moeten er tijdig specifieke acties ondernomen worden om deze stop te zetten.

In PratoFlex bestaat er geen automatisch mechanisme om werkregimes en contracten om te zetten naar een ander paritair comité. De onderstaande werkwijze kan gehanteerd worden om werkregimes en contracten up-to-date te brengen.

1. Creëer een nieuw werkregime met het nieuwe paritaire comité. Neem als begindatum de eerstvolgende dag, volgend op het afsluiten van het vervallen paritaire comité.

2. Sluit het werkregime met het vervallen paritaire comité door de einddatum in te vullen met de einddatum van het paritair comité in kwestie. In het geval er al contracten bestaan op dit werkregime na de ingevulde einddatum zal PratoFlex een foutmelding geven bij het afsluiten van het werkregime:

1. Wijzig deze contracten en zet ze handmatig om naar het nieuwe werkregime.

2. Sluit daarna het werkregime af.

3. Na het verlopen van het oude werkregime moeten contracten met dit werkregime eenmalig, manueel gekopieerd worden om met het nieuwe werkregime te beginnen werken. PratoFlex zal immers een foutmelding geven bij het verlengen van contracten met een afgesloten werkregime.

Voor meer info rond de actualisatie van de lijst van paritaire comités: zie de mailing getiteld “Aanpassing lijst paritaire comités in PratoFlex” die op 29/08/2024 verstuurd werd.

Functionele verbeteringen - PratoFlex

Personen

Voor het vakantieattest is de Franstalige vertaling van ”Opgebouwd vakantierecht” gewijzigd naar ”Droit aux vacances accumulées” (i.p.v. “Droit aux vacances constitué”).

Contracten

De gegevens van een gebruiker zullen zichtbaar blijven op het detailscherm van een contract (aangemaakt door/gewijzigd door), ook wanneer het personeelslid uit dienst wordt gezet.

Klanten

De gezondheidsrisico's zijn aangevuld volgens de lijst die terug te vinden is via https://www.werkpostfiche.be/sites/default/files/2019-09/codesgezondheidsrisico.pdf

ASR

Bij het opmaken van de ASR aangiftes wordt de werknemersstatus ingevuld met de waarde 'RS' wanneer het contract is opgemaakt met het statuut Flexi bediende reddersdiploma / Flexi arbeider reddersdiploma.

Functionele verbeteringen PratoFlex - Earnie

Als een klant bij een holding hoort, dan zal deze informatie naar Earnie worden verstuurd. Earnie facturatie zal deze informatie dan kunnen gebruiken in de facturen. In de release notes van Earnie facturatie zal hierover meer informatie worden vermeld.